fbpx

header b

Ostrava - festival Malá Ostrava

Festival
0
petr-vykryt-icag-f
Datum:: pátek, 7. duben 2017 19:00

Petr Rímský - Malá Ostrava

Plakát Malá ostrava 2017Před půlrokem nám z technických příčin pořadatel musel zrušit koncert ze společného výletu s Honzou Spáleným. Tak se s vámi uvidíme až teď.

Petr Rímský jako host festivalu Malá Ostrava, kterou pořádá ostravský „táta folku“ Milan Kaplan. Podrobnosti na https://www.facebook.com/events/1046493555456375/. Těšíme se na hezká setkání se zajímavými muzikanty a ostravskými diváky :-). Milan Kaplan napsal:

Když se řekne písničkář, tak vlastně hned vzniká v hlavě rychlé spojení s folkem. A to aniž bychom nějak blíž definovali, co vlastně ten folk je. Každý z nás si po svém vykládá, jak má vypadat, jaká má pravidla, a kdo je a není folkařem. Určitě by se dalo diskutovat, jestli právě hvězdy tohoto koncertu jsou těmi správnými reprezentanty pojmu, ale v podstatě to není důležité. Protože naopak je nezpochybnitelná a významná skutečnost, že všechny tři hlavní postavy koncertu mají takový dar vyprávět, že stojí za to poslouchat.

"Teprve za soumraku je člověk schopen rozeznat na nebi hvězdy. Byly tam i dříve, ale plné světlo dne, které jinak věci vyjevuje, právě ty hvězdy skrývá. Není v tom nutně nějaká moudrost, je to jen schopnost uvidět to, co předtím člověku uniká. Ale i taková schopnost má svou cenu." (Na cestě, Michal Horáček)

Dramaturgie & komentuje: Milan Kaplan

jan spaleny▶ Honza Spálený
Nestor českých písničkářů. Na počátku jeho kariéry si nikdo pořádně neuvědomil, jak silné melodie, texty a způsob vyprávění na scéně u klavíru vzniká. Samotný bez svých ASPM vystupuje Honza jen málokdy, a přesně v této poloze vynikne jeho schopnost písničkářského vypravěče s neuvěřitelným muzikálním darem.

▶ Franta Segrado
František je snad nejsprávnějším dokladem tvrzení, že písničkář nebo zpěvák, který má dar vyprávět, se pod kůži dostane jednoduše a jeho znamení je tam na dlouho. Navíc že může projít mnoha různými hudebními světy, aniž ztratí kouzlo a důvěru posluchačů.

rimsky▶ Petr Rímský
Fenomenální kytarista, tvůrce zničujících manuálů ala "Prvních 1440 nejzákladnějších akordů pro začátečníky". Autor knihy Ze života muzikantského. Sametový hlas tam někde dole a vtipné žonglování se slovy a pocity. Doprovodí ho jeho nová parta MISITU, což je Veronika Skočdopolová, Petra Zajíčková a Pavel Hloušek.

ota manak▶ Ota Maňák
Když ve čtrnácti dostal od mámy kytaru, zaryla se mu do srdce, vyhladila duši a přivedla ho k tomu, že od této chvíle začíná vyprávět své svědectví o životě, o svobodě a o lásce. Má to tak nějak namačkané do jedné kytary – moudrý muž a naivní hravý kluk v jednom akordu. Ten, který umí přesvědčivě vyprávět i cizí slzy a není to ubrečené.

▶ Mike Fojtík
Jméno, které je značkou pradávné folkové minulosti Ostravy. Zúčastnil se všech ročníků Folkových kolotočů a tři z nich otvíral svou Ostravou. Jeho remake Denverovky Leaving on a Jet Plane, s textem Loučení na letišti, je na Ostravsku slavnější než originál. Martin Rek s kouskem Bandabandu, který dnes Mika podporuje, dal starým písničkám skvělé barevné kouzlo.

Vstupenky můžete koupit zde: http://parnik.koupitvstupenku.cz/.

 

 

Seznam termínů


  • pátek, 7. duben 2017 19:00

Powered by iCagenda

 písničkář